İnternet Kullanıcılarının E-Ticaretten Beklentileri
27.08.2016

İnternet Kullanıcılarının E-Ticaretten Beklentileri

E-pazarlamada, online reklamları daha çok etkilenecek olan kişilere gösterebilmek amacıyla, müşterilerin internetteki hareketleri ile ilgili dataları toplayıp analiz etme ve böylece doğru hedef kitleye erişme çalışması için ?davranışsal hedefleme? (behavioral targeting) terimi kullanılır. Davranışsal hedefleme, müşterilerinizin hangi sitelere girdiği, hangi kelimeleri araştırdığı gibi bilgileri bilmek, kısaca davranış biçimlerini bilerek kişilerin ilgi alanına uygun hareket etmektir. Pek çok platformda, kişiye özel bir cookie tanımlanması yoluyla ziyaretçilerin web yolculuğu takip edilir, bunun kuralları tanımlanır ve bu bilgilere coğrafi, demografik veriler ve geçmiş satın alma deneyimleri de eklenerek doğru kişiye doğru reklam yapılmaya çalışılır. Bu yöntem, çok yüksek trafikli sitelerde kullanıldığında istatistiki olarak güvenli sonuç verir.

Başarılı olmak için ilk önce pazarlama kanallarının belirlenmesi ve sıraya sokulması önemlidir. İlk önce e-mail, banner, bloglar, mikro bloglar, sosyal ağlar gibi mecraların kullanımı ve sonra radyo, gazete gibi geleneksel kanallar seçilebilir.

Öte yandan internet kullanıcılarının katılımı sevdiği, internet üzerindeki paylaşımların her geçen gün daha fazla aranan bir fonksiyon olduğu unutulmamalıdır. Bebek bakımı konusunda yoğunlaşan bir sitenin, henüz doğum öncesi dönemde olan ziyaretçilerinin, bu olayı yaşamış kişilerle temas kurmalarını sağlamak, firma için bir pazar fırsatının yaratılmasında katalizör olacaktır.

Online video kullanımının, online satışlarda tüketicinin ihtiyacı olan malı satın almasında tetikleyici etkisi vardır. Araştırmalar, video kullanımın metin içeriği ve sabit imajlara göre etkisinin daha fazla olduğunu ve video takipçilerinin her yıl ortalama %40 oranında arttığını söylüyor.

Müşteriler hakkında data toplamak önemlidir. Ancak, sanal mağazalarda üyelik işlemi sırasında alınan bilgilerin kullanılması için müşterilerden mutlaka onay alınmalı, izinli pazarlama yapılmalıdır. Aksi halde, tüketicinin isteği dışında yapılan her türlü bilgi veya reklam amaçlı e-posta, broşür gibi gönderiler, müşterilerin mağazadan soğumalarına neden olabilmektedir. Öte yandan, izinli pazarlama yardımı ile, çeşitli fırsatlar da sunularak müşterilerin anketlere katılımları sağlanabilir.

İnternet üzerinde hedef kitlenize uygun bir içerik sunmanız gerekmektedir. Müşteriler bir sitede, gerekli ve ihtiyaç duyulan bilgilerin yer almasını, kendileri için anlamlı içerik sunulmasını beklemektedirler.

Internetten alışveriş yapan kullanıcıların öne çıkan bir özelliği, zamanlarının kısıtlı olmasıdır, dolayısı ile zamanlarının boşa harcanmamasını isterler. Bunun yanısıra, kadın ve erkeğin iş yaşamına giderek artan bir biçimde beraber katılma durumu, bir başka deyişle ?ev kadını? statülü kişilerin azalması, özellikle alışveriş için ayrılabilen zamanın daralmasına neden olmaktadır. Bu gibi somut nedenlerle de, örneğin, mağaza sisteminin yavaş olmaması, müşterinin istenilen bilgiye çok hızlı bir şekilde ulaşabilmesi gerekir. Aynı zamanda müşteriler ürünü satın aldıklarında müşteri servisinekolay ulaşabilmeyi de beklemektedirler. Müşteriye her türlü iletişim alternatifi sunulmalıdır (telefon,e-posta, fax).

Müşteri ile iletişim önemlidir. İnternet sayfanızdan müşterinizin size iletmiş olduğu bir mesaj varsa, bu mesajın alındığına ve en geç örneğin 24 saat içinde mesajla ilgili olarak kendisine cevap verileceğine dair kendisine bir bildirimde bulunmanız ve gerçekten bu süre içerisinde cevaplamanız firmanız adına çok önemli katkı sağlar.. Bu şekilde müşterinize, sanal da olsa karşısında birisinin olduğunu göstermek, kendisinin sizin için önemli olduğunu hissetmesini sağlayacaktır.

Müşterilerin web sitesinden memnun bir şekilde ayrılması, hayal kırıklığına uğramaması önemlidir. Aksi takdirde, diğer alternatifleri tercih etmeleri çok muhtemeldir.
Kaynak: Garanti

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.